Graszoden plaatsen in de tuin

graszoden
Blog
, ,

Iedereen droomt wel van een mooi tuintje met een prachtig grasveld, maar we hebben niet allemaal geduld met het strooien van graszaad om dan vervolgens te wachten tot deze groeit. In dat geval kun je gebruik maken van graszoden. Deze zijn opgerolde lappen gras of grasmatten die je direct kunt aanbrengen op je tuingrond. Graszoden bestaan uit speciaal gekweekte gras en wortels en nadat je deze hebt aangebracht kun je direct genieten van een tuin met een mooie groene gazon en je kunt er na enkele dagen al op lopen.

Het bewerken en kweken van graszoden.

Voordat er graszoden gekweekt kunnen worden op zandgrond moet deze eerst bewerkt worden. De grond moet eerst luchtig gemaakt worden door de ondergrond te frezen. Dit zorgt voor een goede drainage van de bodem zodat het gras zich goed kan wortelen.
Het zaaien van de graszaden mengsel vind machinaal plaats op de velden. De grond wordt gelijkmatig gedicht en genivelleerd met behulp van een tractor met sleep bak, zodat de graszoden goed gekweekt kunnen worden. De graszoden moeten ook regelmatig onderhouden worden. Net als in je eigen gazon wordt het gras tijdig gemaaid, bemest en besproeid en de graszoden wordt bestreden tegen ongedierte of onkruid. Na een periode van twaalf maanden zijn de geteelde graszoden volgroeid. Het oogsten van de graszoden wordt gedaan door grote machines met een bestuurder die ervoor zorgt dat er rechte, dunne stroken gras wordt afgesneden.

Voorbereiding voor het plaatsen van graszoden.

Voor het plaatsen van graszoden in je tuin moet je ervoor zorgen dat de grond vrij is van onkruid door de grond om te spitten of deze te verdelgen met bestrijding middelen. Verder is het belangrijk om de grond te egaliseren door een hark of een rotoreg te gebruiken, als je een waterpas gebruik ben je natuurlijk ook zeker dat de grond gelijk is. Zo voorkom je waarnemende oneffenheden in je grasmat. De grond dient daarna aangedrukt te worden door er op te lopen en te stampen. De grond hoort ongeveer 3 centimeter lager te liggen dan de grond waar er geen graszoden gelegd zullen worden.

Welke soorten graszoden zijn er? 

Het is belangrijk om na te gaan als de ontvangen graszoden vers zijn door te voelen als deze nog een beetje vochtig zijn. Graszoden moeten nadat je ze hebt laten bezorgen zo snel mogelijk worden gelegd. Daarom is het raadzaam om deze direct aan te brengen na ontvangst. Om een mooi stukje veld te voorzien van een groen gazon dien je eerst te weten wat voor soort gazon je precies wilt. Alle graszoden worden voorzien van een mooi gazon die bereikt is door eindeloos te experimenteren met het maken van de perfecte zaai mengsel. Hierdoor heb je de keuze uit vier verschillende graszoden of gazon soorten namelijk speelgazon, sportgazon, siergazon en schaduwgazon. Elke gazon bestaat weer uit verschillende grassoorten die ervoor zorgen dat je mooie groene gazon een lange levensduur heeft en sterk genoeg is voor datgene waarvoor deze geplaatst is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu