Het belang van een koolmonoxidemelder

koolmonoxidemelder

Verbrandingsapparaten zijn eigenlijk in iedere woning wel aanwezig en vormen een risico op koolmonoxide. Verwarmingsketels, kachels, ovens, fornuizen en open haarden zijn voorbeelden van risicofactoren. Koolmonoxide is levensgevaarlijk en daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen in de vorm van koolmonoxidemelders. In Nederland kost koolmonoxidevergiftiging nog jaarlijks 10 tot 15 mensenlevens. Door koolmonoxidemelders op te hangen kan deze vergiftiging voorkomen worden. Omdat veel mensen al brandmelders hebben hangen en niet nog een melder willen ophangen, kan er gekozen worden voor combimelders. Een combimelder slaat zowel alarm bij rook- als koolmonoxideontwikkeling.

Koolmonoxide is geurloos en onzichtbaar

Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd omdat je het vaak niet in de gaten zult hebben wanneer het aanwezig is. Er kunnen wel symptomen zoals hoofdpijn, koorts en misselijkheid ontstaan, maar vaak wordt het verband met koolmonoxide niet gelegd. Daardoor blijven mensen in huis en wordt de vergiftiging steeds erger met alle gevolgen van dien. Koolmonoxide zorgt er in een later stadium voor dat mensen bewusteloos raken en vervolgens kunnen sterven door vergiftiging. Omdat bewusteloosheid optreedt kan er niet meer gehandeld worden door hulpdiensten te bellen of naar buiten te gaan. Dit maakt koolmonoxide levensgevaarlijk.

Waar hang je koolmonoxidemelders op?

Waar je de koolmonoxidemelder het best kunt ophangen is afhankelijk van de ruimte. Vaak wordt ervoor gekozen om koolmonoxidemelders op te hangen aan het plafond. Als hiervoor gekozen wordt is het belangrijk om minimaal 30 cm van de zijwanden vandaan te blijven. In andere ruimtes zoals de slaapkamer is het beter om de koolmonoxide melder op ademhoogte te plaatsen. Koolmonoxide wordt immers pas gevaarlijk als je het inademt. Door de melder op ademhoogte te plaatsen gaat het alarm af wanneer jij de koolmonoxide inademt. Zo ben je er dus altijd op tijd bij.

Hoe betrouwbaar zijn koolmonoxidemelders?

Zoals op alle gebieden het geval is, zijn ook koolmonoxidemelders de afgelopen jaren steeds beter en betrouwbaarder geworden. Als je een koolmonoxidemelder koopt dan kun je er vanuit gaan dat het apparaat goed functioneert. Wel is het aan te raden om regelmatig te testen of het apparaat nog goed werkt en om te weten hoe lang de batterij meegaat. Vaak wordt er bij aanschaf namelijk op de verpakking vermeld wat de levensduur van de batterij is. Het is ook belangrijk om te kijken of de batterij wel vervangen mag worden. Bij sommige koolmonoxidemelders is het namelijk zo dat het apparaat vervangen moet worden als de batterij leeg is. Als je dit goed leest en regelmatig controleert of het apparaat nog werkt dan zijn koolmonoxidemelders zeer betrouwbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu